Yerpa bezit twee dynamische grafieken, de aankoop- en verkoopgrafiek. Met deze grafieken kan je zelf de groeperingen en periode instellen. De werkwijze is identiek voor de aankoop- of verkoopgrafiek.
  1. Ga in de menu naar “Grafiek” > “Aankoop grafieken”.
    De vorige configuratie wordt automatisch onthouden en ingeladen. Om de configuratie aan te passen klik je op het tandwiel rechts boven.

2. In de configuratie van de grafiek zijn een aantal velden zichtbaar

• Checkboxen
      Het selecteren van meerdere types documenten, zal je toelaten om ze tegenover mekaar te gaan evalueren. Indien je maar één type aanvinkt, komt de extra zoekfilter “Groepeer Op” tevoorschijn.
    • Groepeer per
      Je kan een periode kiezen waarop de grafiek gegroepeerd wordt. Per dag, week, maand, kwartaal of jaar
    • Begin- en Einddatum
      Dit is de begindatum waarop de grafiek wordt gefilterd
    • Toon alles
      Dit veld bepaald of alleen actieve of ook de gearchiveerde documenten getoond worden
  3. Klik op "Genereer grafiek" om het resultaat te bekijken

Voorbeeld 1: Omzet analyseren in een bepaalde periode

Om een analyse van de gerealiseerde omzet van een bepaalde periode te berekenen, baseren we ons op de verkoopfacturen die in die periode zijn gegenereerd. We gaan daarom naar “Grafieken” > “Verkoop grafieken”. We zoeken de gegevens op over 2 jaar en groeperen per kwartaal en per afdeling. Uiteraard willen we ook de gearchiveerde facturen in rekening nemen dus we vinken de optie “Toon Alles” aan.

Het resultaat ziet eruit als volgt:

Voorbeeld 2: Evolutie bestelling tot factuur

Vaak is het zo dat je een duidelijker beeld wenst te scheppen over de evolutie van Offerte tot en met factuur om te kunnen bekijken hoeveel offertes overgaan in opdrachten. In dit voorbeeld gaan we voor 1 bepaalde maand kijken naar alle offertes, bestellingen, leveringen en facturen.

Een mogelijkheid is de filter als volgt in te stellen:

Wat volgt ziet er zo uit: