Om een aankoop boeking te maken, druk je op 2 op je numeriek toetsenbord en dan op enter, of selecteer je “Verkoop” met de muis onder de titel “Type”.


De focus verspringt automatisch naar het meest logische veld, namelijk “Rekening nr. / BTW nr. Bedrijf”, een combo-box waar al de klanten te zien zijn. Merk ook op dat de datum automatisch ingevuld wordt met de datum van vandaag. In deze combo-box kan je zoeken op:

  • Boekhoudkundig rekeningnummer
  • Naam van de klant
  • Postcode en plaats
  • Btw-nummer

Indien de Klant nog niet is aangemaakt, geeft het programma de optie om deze toe te voegen.



Je kan alle gegevens aanvullen van de klant en bevestigen met een druk op het groene vinkje:



Wanneer de klant is ingevuld en je drukt op “Enter”, verspringt de focus naar het veld “Debet”. Hier geef je het totaalbedrag van de factuur in, inclusief BTW.

Om dit te bevestigen kan je met de “Enter” toets (2x) op je klavier doorgaan naar het boekingsvoorstel. Ook kan je met de muis de enter knop aanklikken, die uiterst rechts op de lijn staat.

Gebruik de “Tab”-toets om verder te gaan door de velden. Gebruik “Shift+Tab” om terug te keren. Zo niet gebruikt u eenvoudigweg de pijltjes vlak naast het numerieke klavier.


Het boekingsvoorstel wordt getoond aan de hand van de informatie op de eerste lijn.

Yerpa zal standaard het Btw-tarief van de klant selecteren. Wanneer je een factuur wil ingeven met verschillende Btw-tarieven, zal je de lijnen moeten opsplitsen om tot het juiste Btw-bedrag te komen. Let op! de BTW lijn kan/mag bij de verkopen NIET aangepast worden, deze wordt automatisch uitgerekend a.d.h.v. het omzetbedrag in combinatie met het Btw-percentage.



Als alles correct is en ingeboekt mag worden, druk je op “Enter”. De focus zal automatisch verschuiven naar het groene vinkje naast de knop “Cancel”. Druk normaals op “Enter” om te bevestigen.


Let op! Een factuur inboeken duurt de eerste keer iets langer doordat de nodige files moeten ingeladen worden vanop de server. Eens dit is gebeurd, duurt het 2 seconden om een factuur online te gaan saven. Eens stabiele internetverbinding is natuurlijk wel een vereiste.