Om een financiële boeking te maken, druk je op 3 op je numeriek toetsenbord en dan op enter, of selecteer je “financieel” met de muis onder de titel “Type”. De focus zal dan automatisch verspringen naar het meest logische veld, namelijk rekeningnummer.

In document kan je een andere boeking selecteren (standaard wordt Bank geselecteerd):

  • Bank (1)
  • Cash (2)
  • Divers (3)
  • Tax (4)



Een bank of kas rekeningnummer kan niet aangemaakt worden in de boekhouder interface. Deze moeten reeds aangemaakt zijn in Yerpa.

Een tax-boeking wordt gebruikt door Yerpa zelf om alle Btw-lijnen te centraliseren bij een Btw-aangifte.


Bank & kas


Er zijn 2 mogelijkheden om een financiële bankboeking te maken:

  1. Je geeft de rekeninguittreksels in en je kent het eindsaldo of het saldo
  2. Je kent noch het eindsaldo, noch het saldo en je voert verrichtingen manueel in

Je selecteert de bank of de kas waarin je de verrichtingen wil boeken.

Je vult het saldo of eindsaldo in. Als je 1 van beide invult, wordt de ander automatisch ingevuld wanneer je op enter drukt. Het eindsaldo dat hiervoor gebruikt wordt, is het eindsaldo gelinkt aan de laatst uitgevoerde bankboeking.

Druk 2 keer op de “Enter” toets van je klavier, of klik het enter-icoon op het einde van de lijn aan met je muis, om een boekingsvoorstel te krijgen.

Het totale saldobedrag wordt op het voorstel geboekt, door het saldobedrag aan te passen wordt de lijn ontdubbeld en kunnen alle verrichtingen ingegeven worden.

Je kan per factuur afpunten op klantnummer, klantnaam, factuurnummer… – als de boeking in het geheel geboekt wordt verandert de factuur naar status “Betaald” en “Gearchiveerd”. Idem met de eventueel openstaande herinneringen. Wanneer het ingegeven bedrag in boekhouders interface niet overeenkomt met bedrag in Yerpa, dan komt de factuur in Yerpa op "Deels betaald".

Wanneer de boeking in evenwicht is, en alles er correct uitziet kan je de boeking beëindigen door op het V’tje te klikken onderaan de boeking.

Doordat er op dit moment een hele boel bewerkingen moeten gebeuren (facturen afpunten, statussen aanpassen…) kan het een aantal seconden duren vooraleer de betaling correct geregistreerd wordt.

Indien er geen saldo of eindsaldo gekend is en een bankboeking wordt aangemaakt, kunnen nieuwe lijnen toegevoegd worden via de blauwe lijn.

Elke keer een nieuwe lijn wordt toegevoegd via de blauwe lijn, wordt het eindsaldo en saldo opnieuw berekend.