1. Items
    Afhankelijk van het soort activiteit dat je bedrijf voert, kan je Producten, Diensten, Projecten, Activiteiten en Verpakkingen aanmaken. Hieronder bespreken we de aanmaak van Producten en Diensten.

Om een artikel te creëren, open “Home” > “Artikelen” en klik dan op “Producten” of “Diensten”.

Klik op “Naam” in de lichtblauwe balk (of gebruik short cut “Ctrl+Space”) en vul (desgewenst) de volgende velden in:

• Nummer: volgnummer dat automatisch door Yerpa aangemaakt wordt
    • Naam: vul de naam van het artikel in
    • Bedrijfsnummer: hier kan je een specifiek nummer aan een artikel toekennen (bovenop het Yerpa-nummer).
    • Firma: kies het bedrijf waaraan dit artikel toebehoort. Als je niks invult, dan wordt het artikel automatisch gelinkt aan het eigen bedrijf
    • BTW%: vul het standaard BTW percentage in. Meestal 21%, maar bijv. voor voedingsartikelen is dit 6%
    • Status: standaard leeg laten; de status kan op Inactief gezet worden als het artikel niet langer actief gevoerd wordt.
    Klik daarna op “Toevoegen” om het artikel definitief te bewaren.
    Door te klikken op het pijltje vooraan in de lijst of op “Form” kom je in de kaart van het artikel. Hierin kan je extra informatie invullen.

Klik op tabblad “Prijs”:

• Aantal: vul hier het aantal in van dit artikel dat per default op een verkoop-of aankoopregel moet ingevuld worden, als je daar zelf geen aantal ingevuld hebt
    • Eenheid: selecteer de basiseenheid waarin het artikel gevoerd wordt
    • Aankoopprijs: vul de standaard aankoopprijs in van het artikel, per eenheid die je zonet geselecteerd hebt
    • Verkoopprijs: vul de standaard verkoopprijs in van het artikel, per eenheid die je zonet geselecteerd hebt
    • Munt: selecteer de munteenheid waarin het artikel gekocht en verkocht zal worden
    • BTW%: selecteer de BTW code die standaard van toepassing is op dit artikel

Een factuur boeken, zowel in "Aankoop" als "Verkoop", gebeurt in 2 stappen:
    eerst wordt er gecheckt of de te factureren artikels een grootboekrekening bevatten met de status Aankoop of Verkoop. Indien ja, dan wordt deze rekening als eerste gebruikt om de aankoopsom of de verkoopomzet te boeken. Bevatten één of meerdere artikels géén grootboekrekening, dan zal de grootboekrekening die aan de klant of leverancier hangt, gebruikt worden.

Indien u een stock wenst te beheren voor een bepaald product, dan kan u de nodige details ingeven op het tabblad “Stock”:

• Stock limiet: Indien u dit wenst, kan Yerpa voor u meldingen weergeven wanneer u niet voldoende aantallen van een bepaald artikel voorradig hebt. Vul daarom hier een stock-minimum in.
    • Stock locatie: de plaats waar u dit bepaalde artikel stockeert
    • Inventaris: Vink aan indien u dit artikel wenst te berekenen in de stock

Om een grootboekrekening voor een artikel te definiëren, ga dan naar tabblad “Boeking”:

Klik op het tabblad "Boeking" in de lichtblauwe balk en tik een paar letters of cijfers van de gewenste grootboekrekening. Yerpa zal een gefilterde lijst tonen op basis van je ingaven. Selecteer daarin de gewenste grootboekrekening.

In geval van verkoop: kies de omzetrekening waarop je de omzet van dit artikel wilt boeken en selecteer “Verkoop” in het veldje Status verderop

In geval van aankoop: kies de kostenrekening waarop je de aankoopkost van dit artikel wilt boeken. Selecteer “Aankoop” in het veldje Status verderop

Om een artikel te verwijderen, klik op het te verwijderen artikel in de lijst en klik vervolgens op het kruisje achteraan de regel. Bevestig uw keuze en het artikel zal verwijderd worden.

2. Afdelingen
    In Yerpa kan je je eigen bedrijf of andere bedrijven opdelen in verschillende entiteiten, bijv. departementen, divisies of sites. In deze module kan je ook al je voorraadlocaties oplijsten. Of je kan adressen invoeren van tijdelijke bouwwerven of laad- en losplaatsen bij transport.

Om een bedrijfsafdeling te creëren, open “Home” > “Afdelingen” > “Divisies”.

Klik daarna op "Naam" in de lichtblauwe balk en vul de volgende velden in:

• Nummer: volgnummer dat automatisch aangemaakt wordt
    • Document: wordt door Yerpa zelf ingevuld, naargelang men een Afdeling, Divisie, Site of Stockage(plaats) aanmaakt
    • Naam: vul de naam van het bedrijfsafdeling in
    • Firma: selecteer de naam van het eigen bedrijf, voor de eigen afdelingen of stocklocaties; ofwel van een ander bedrijf (klant/leverancier) voor bijv. werven, laad- en losplaatsen, etc.
    • Adres: hier kan je straatnaam en huisnummer van de afdeling of site kwijt
    • Plaats: hier kan je het adres vervolledigen met de postcode en de gemeente
    • Status: standaard leeg laten; de status kan op Inactief gezet worden als de bedrijfsafdeling niet langer actief is
    Klik daarna op “Toevoegen” om de afdeling definitief te bewaren.
    Door te klikken op Form
    kom je in de kaart van de afdeling. Hierin kan je extra informatie invullen.